Hoezo, voor niks gaat de zon op?

Een indoor farmer zoals ikzelf krijgt vaak te horen dat het niet zinvol is om lampen te gebruiken om planten te laten groeien zo lang de zon gratis schijnt. En het klopt natuurlijk dat niemand hoeft af te rekenen om iedere dag weer de zon tevoorschijn te laten komen. Echter het idee dat er voor de boer geen kosten aan de zon verbonden zijn is pertinent onwaar.
Wie wel eens in een kas is geweest weet dat daar kostbare installaties ingezet worden om te veel zon te weren. Of er wordt kalk om de ramen gesmeerd, er weer afgepoetst en dan er weer opgesmeerd. En als het echt warm is moet de glastuinder zelfs de airconditioning aanzetten om de planten niet te laten verpieteren. Bovendien gebruiken ze alsnog een flink aantal lampen om de dagen dat er te weinig zon is te kunnen bijlichten. Dus van de zon alleen kan de glastuinbouwer dus niet leven.
Ook een vollegrond-boer heeft kosten aan de zon. Er is namelijk nooit precies genoeg zon. Het is altijd te veel (te droog..) of te weinig. Dat heeft gevolgen voor de eventuele inzet van hulpmiddelen (sproeien, meststoffen etc.) of voor een verminderde opbrengst. Beide gevallen kost de boer geld.
Een indoor farmer sluit de groeiruimte in principe helemaal af van de buitenwereld en kan deze dus ook goed isoleren. Zowel de warmte als de koude worden buiten gehouden. Met de LED-verlichting wordt zowel voldoende licht gemaakt als een beetje warmte toegevoegd (het rendement van een LED-lamp is weliswaar hoog, maar geen 100%). Veel hebben de planten echter niet nodig omdat een plant zelf ook al warmte produceert. Het bijkomende voordel van een gesloten systeem is dat er geen insecticiden nodig zijn omdat deze ook buiten gehouden worden. En natuurlijk wordt er geen kunstmest gebruikt want de plant krijgt precies genoeg voeding wat hij nodig heeft.