De voedselzaak (Volkskrant)

In de Volkskrant van 3 maart, bijlage ‘Sir Edmund’ stond een artikel in de reeks ‘De Voedselzaak’. Deze keer was Louise Fresco van de Wageningen Universiteit aan het woord. Los van het feit dat ik me stoorde aan de slordige interpuncties van het artikel (alles staat ‘tussen aanhalingstekens die vervolgens niet gesloten worden) was het een zeer leesbaar artikel. Jammer alleen dat mevrouw Fresco bleef steken in algemeenheden zonder de diepte in te gaan. Eén quote wil ik jullie echter niet onthouden:

“Onze steden zijn nu niet ingericht voor landbouw en zelden voor tuinbouw. De mogelijkheden op winderige daken, vervuilde grond en in schooltuintjes blijven marginaal. Dat verandert met goedkope elektriciteit, met goedkope led-verlichting. Je kunt straks ook onder de grond gaan telen. Met een hoogtechnologisch systeem kan voedsel dan ook van dichtbij komen.”

Goedbedoelde projecten die op ongeschikte (vervuilde grond), ontoegankelijke (daken) en anderszins onpraktische (winderige) locaties landbouw willen bedrijven zullen de tegenstanders alleen maar voeden met argumenten. Succesvolle projecten zullen de tegenstanders tot twijfelaars maken, en twijfelaars tot medestanders. Lokaal en kleinschalig produceren vult het gat op dat ontstaat als mensen gaan twijfelen aan de huidige status quo. Vanuit de niche kan een markt ontstaan die stadsvriendelijke landbouw mogelijk maakt.

Je kunt hier het artikel in de Volkskrant lezen (zolang de link actief blijft)