Maart-april bouw muntfarm

Eindelijk !

Sorry, sorry dat het zo lang geduurd heeft, maar vandaag is de dag! De dag dat ik weer eens een update schrijf.  Welke excuses zullen aandragen? Griep, drukte, nog meer logistieke problemen? Ach het heeft allemaal mee gespeeld maar uiteindelijk is het gewoon een kwestie van verzuim. Laten we gauw een terugblik doen over afgelopen maand.

Enkele weken na de bestelling zijn de steigerbuizen en koppelingen geleverd. Omdat het zo lang duurde ging ik er van uit dat ze erg hun best hadden gedaan op de levering. Helaas, het omgekeerde was het geval. Alle (!) buizen waren te lang, waardoor ze niet meer tussen vloer en plafond pasten. Omdat ze te lang waren om met de auto te vervoeren en de leverancier niet bereid was ze op locatie komen in te korten heb ik ze stuk voor stuk 5 cm korter gezaagd. Pfff. Ook bleek dat de levering incompleet was, waardoor een paar cruciale koppelstukken ontbraken en een complete tafel. Die zouden nageleverd worden (10 dagen later…) Als je ooit steigerbuizen nodig hebt, koop ze dan vooral niet bij deze pummels (bel of mail me voor de gegevens)

Steigerbuizen…grrr

Maar we konden gelukkig aan de slag. Het steigerbuizen frame werd aan de vloer en aan het plafond vastgezet. Het plafond is bijna 5 meter hoog, dus je moet wat verzinnen om zo hoog aan de slag te kunnen. Iedere dag naar Den Haag en lekker klussen. Ondertussen zijn de bestelde spullen uit Frankrijk ook binnengekomen. Het begint er minder leeg uit te zien.

Ook in het gebouw ‘The New Farm’ word ook volop gewerkt. De begane grond word klaar gemaakt voor een heuse ‘food market’ en een restaurant dat uitsluitend met ‘local food’ gaat koken. Ook wordt binnenkort de zuidkant van het gebouw voorzien van zonnepanelen zodat ik de groeilampen met 100% groene stroom kan laten branden. Ik weet het, het klink tegengesteld om zonnestroom te gebruiken om de zon na te bootsten in een urban farm. Maar geloof het heeft zijn voordelen om altijd zekerheid te hebben over hoeveel licht er is, en wanneer. In de muntfarm hangen geen wolken voor de zon, en komt de zon iedere dag op het zelfde moment op en gaat op hetzelfde moment onder. En de warmte van ledlampen is zeer gering in vergelijking met een brandende zon. Dus geen koeling nodig (hoop ik).

Ledlampen… yeah !

Inmiddels is ook de lampenwagen gereed. Er zitten nu 8 ledbalken in van 150cm hoog.  Dat ziet er ongeveer zo uit:

Ondertussen ben ik zaadjes gaan kiemen die we bij wijze van test hadden ontvangen van ENZA zaden. Het is al weer enige tijd geleden dat ik in Noord-Holland op het hoofdkantoor was. Jan van Kuijk heeft me een rondleiding gegeven (indrukwekkend) en laten zien wat het betekent om ‘zaadveredelaar’ te zijn. De zaadjes die we via hem hebben gekregen kunnen nu getest worden in de ZipTowers.

Aangezien het leidingen-werk van de farm nog niet gereed is, ben ik gaan testen in de FarmWall die afgelopen jaar in een kas gestaan heeft. De eerste plantjes zijn dus geplaatst !

De Towers kunnen worden opgehangen en dan moet de afvoer in orde gemaakt worden. Dat betekent een goot en opvang, een pomp, een reservoir en filters. Ook moet een zogenaamd ‘reversed osmosis’ systeem geplaatst worden om het water dat uit de kraan komt voor te behandelen. Kraanwater in Nederland is in principe van uitstekende kwaliteit maar er zitten mineralen in die invloed hebben op de voeding van de planten. Om zo nauwkeurig mogelijk alles te kunnen meten wil je dus eigenlijk met water zonder ‘toevoegingen’ starten. Daarom deze RO installatie. Maar eerst maar eens de juiste uitzoeken en bestellen.

Ik hoop de volgende blog wat eerder te maken, echt waar !