WAAROM URBAN FARMING?

Urban Farming

Urban farming is nodig om een aantal verschillende redenen. Op de eerste plaats is het nodig om de productie van voedsel dichter bij de consument te brengen. Het huidige systeem is erg afhankelijk van transport.

Het is dus ook belangrijk voor de zelfredzaamheid van stedelijke regio’s om lokaal te produceren. Steden zijn enorm afhankelijk van logistiek. Er hoeft maar een kleine kink in de kabel te komen of de supermarkten blijven leeg.

Een ander argument voor Urban Farming is de beoogde kleinschaligheid. Urban Farming werkt alleen als er direct contact is tussen producent en afnemer. De tendens van als maar grotere landbouwbedrijven heeft vele kwalijke gevolgen.

Wat te denken van de klimaatsverandering? Door toenemend extreem weer wordt het telen in volle grond steeds meer een gok voor de boer. Noodweer, insectenplagen, overstromingen en droogte wisselen elkaar in steeds hoger tempo af.

Op deze pagina wordt een aantal onderwerpen belicht. In de blog wordt regelmatig teruggekomen op deze thema’s met nieuwe feiten en inzichten. Volg onze Twitter/Facebook/Linkedin feed om op de hoogte te blijven.

Thomas Jefferson wist het belang van boeren goed te beschrijven:

Agriculture … is our wisest pursuit, because it will in the end contribute most to real wealth, good morals & happiness.

Lokaal produceren

‘Local food’ is een trend. Veel restaurants zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid en kiezen zo veel mogelijk voor lokaal geproduceerde grondstoffen voor hun keuken . Natuurlijk kun je niet alle groenten in het stadshart verbouwen. Bulk groenten zoals aardappelen, bieten en mais zullen waarschijnlijk altijd ‘buiten’ verbouwd worden. Maar veel groenten lenen zich er voor om in de stad verbouwd te worden als er gebruik gemaakt wordt van moderne techniek, zoals vertical farming.

Lees meer
Stedelijke vitaliteit

Steden zijn enorm afhankelijk geworden van transport. Er vindt in de stad nauwelijks nog enige productie plaats, dus alles moet ‘geïmporteerd’ worden. Dat betekent vooralsnog veel vervuiling in de stad. Maar het betekent ook dat de stad afhankelijk is. Stakingen, brandstof tekorten en logistieke catastrofes kunnen de stad lamleggen. Urban/Indoor farming kan de stad minder afhankelijk maken.

Lees meer
Menselijk maat

De boer is ‘manager’ moeten worden en door verregaande industrialisatie van de landbouw kwam hij los te staan van oorspronkelijke werk: voedsel produceren. Kwantiteit is boven de kwaliteit komen te staan.

Kleinschalig (winstgevend) ondernemen kent deze nadelen niet. Als de producent direct contact heeft met de klant is er een zeer korte kwaliteitscyclus: Als er iets niet in de haak is met het product zal de klant zich direct bij de boer beklagen.

Lees meer...
Klimaat

‘Niets is zo veranderlijk als het weer’ wordt wel gezegd. Het lijkt er op dat dit nu ook voor het klimaat geldt. We kennen allemaal de nieuwsbeelden van overstromingen, droogte en extreem weer. De ene oogst wordt verpieterd door hagel, de andere door extreme nattigheid en tegelijkertijd hebben boeren last gehad van droogte. En dat alles in één jaar.

Volle-grond-landbouw is een risicovolle onderneming geworden nu boeren zich steeds meer op één of hooguit een paar verschillende gewassen concentreren.

Lees meer...
Water

Indoor farming zorgt voor 95% minder water gebruik dan traditionele landbouw. 69% van al het watergebruik op aarde is bestemd voor de landbouw. We worden steeds vaker geconfronteerd met droogte met alle gevolgen van dien. Denk aan Californië of dichter bij huis: Portugal waar bosbranden niet alleen gevaar opleveren, maar ook nog eens een enorme milieu impact hebben.

Lees meer...
Top

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten