Wat is Urban Farming?

Urban farming, oftewel stadslandbouw is is het telen, oogsten en afzetten van voedsel in de stad. Onder stadslandbouw valt officieel ook veeteelt en de kweek van vissen. (bron wikipedia). Hoewel Urban Farming ook in de open lucht kan plaatsvinden beperken we ons hier tot het binnenskamers telen: indoor farming. Het buiten telen in de stad kan zeer interessant zijn voor educatieve of sociale doelen, het is echter geen alternatief voor de reguliere voedselproductie, wat indoor farming wel is.

De technieken

In het kort kan gesteld worden dat (professionele) urban farmers moderne technieken gebruiken om met zo weinig mogelijk middelen (zoals vierkante meters, water of energie) op een duurzame manier gezonde, lekkere producten te telen voor een lokaal publiek.

Het toepassen van deze moderne technieken zorgt er voor dat sommigen deze vorm van landbouw afwijzen omdat het niet biologisch van aard zou zijn. Dat is een interessant discussie en ook hier zal in de blogs meer aandacht aan worden gegeven.

Lees verder
Indoor farming en het milieu

Een veel gehoord argument van tegenstanders van indoor farming is dat het milieu-onvriendelijker zou zijn dan traditionele landbouw (in de volle grond). De zon is immers gratis, waarom zou je dan electriciteit willen gebruiken voor verlichting?

Op deze plaats gaan we die discussie niet aan, daarvoor verwijzen we naar de blog waar dit uitgebreid ter sprake zal komen. Maar wat er in algemene zin gezegd kan worden is het volgende: Indoor farmers proberen het klimaat aan te passen aan de plant. In een optimaal klimaat gedijt te plant het beste en krijgt deze deze juiste hoeveelheid licht, water, CO2 en elementen aangeboden. Het resultaat is een kortere cyclus en betere kwaliteit van de oogst.

Met het oog op de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energieopwekking is de vraag hoeveel energie minder relevant dan de vraag waar deze vandaan komt. Duurzame energie is duurzaam en het maakt dan niet uit hoeveel je gebruikt, zolang het maar economisch rendabel blijft.

Meer over waterMeer over klimaatNaar de BLOG
Top

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten